Tuesday, November 11, 2008

Be Original!!!

Selepas kejayaan hebat Ayat Ayat Cinta (sebuah novel cinta islamik), kini gedung buku dilambakkan dengan buku buku yang membawa genre yang sama.

If it is only its genre, it may be accepted. But what if they even copy / alter a bit the concept, the cover page, even the titles are almost the same.

These are the titles:

1. Kasidah Kasidah Cinta
2. Surah Surah Rindu
3. Zikir Zikir Cinta
These are the cover page (Note: All are women with hijab. It is good, but stop the exploitation dooh...):

Oh come on, Encik Producer, people won't read the same thing over and over again. It's like "HELLO???"

35 comments:

FJ said...

wat d f?? kedai mana ko skodeng ni do?!

Azmi Rahman said...

Tu laaaa.. Ko tak tgk citer SOLEHA ptg2 kt tivi tuuu..

Caieja said...

::fj::
MPH... MPH Mid Val k...

::azmi rahman::
nape2??? nape ngan cerita tu?? set set macam ni gak kan???

Azmi Rahman said...

Ala2 camni gak la... Tp awek2 dlm citer tu cun wor. Hahahahaha!

Pelukis Itu said...

Hahahaha.Citer Soleha tu aku follo...tp terlepas finale,Dem!!!Ape finale de ha??

Caieja said...

::azmi rahman & pelukis itu::
aku tau dah... kalau bebudak laki kata tgk cerita indonesia, mmg sebab aweks die cun2... tapi aku admit, mmg aweks die cun2... harharhar

Anonymous said...

alarr.....beb, the gurls themselves want to be on the cover of the magazines...n the equation is like e=mc2.
beautiful ladies=attract men. so men who dun read, might juz buy this book n oogle at the cover!

men = typical = all the same

ibuadam said...

hahahha..jap g ada la filem melayu buat tajuk n storyline lebey kurang camni gak..

Caieja said...

::anonymous::
Rileks la... That's their nature. Ok la tu... dari beautiful men = attract men... lagi haru... hahaha

::ibuadam::
Ye la... kan drama surah2 rindu dah keluar...

Azmi Rahman said...

sungguh kasihan diriku melihat si anonymous. mesti ada kisah-kisah silam yg pahit tatkala bersama boipren dia yg dulu. sungguh amarah yg marah terhadap lelaki smpai men-generalize adalah typical utk lelaki oogle gambar awek2 cun. haha.

sabar yer cik anonymous. :D

mesti dah sifat semulajadi manusia suka tgk benda cantik. masa nk beli baju ke, handbag ke, mesti nk cantik2 kan? pastu, kalo lelaki ensem pass by masa tgh jalan2 kt megamall pon, pompuan pon terkalih pandang jugak kan? hehehe. sama je laki pompuan ni. terpulang pada diri masing2 utk bawak diri camne.


to pokok: sorry ler aku membebel kt blog ko ni. aku mmg pantang bila tgk powerpuff girl yg generalize org tak tentu pasal. haha.


p/s: aku tak follow la citer Soleha tu. mak aku suka tgk ptg2. kalo aku kt kuantan, aku pon tlg layan la jugak. hahaha. comel sungguh budak tu. ada lesung pipit lagi. nk gigit2 je rasa. hahahahaha!

Anonymous said...

beautiful men = attract men = datz true = due to their alter ego too!

Caieja said...

::azmi rahman::
Many years befriend with guys like you makes understand that points quite easy. But for lucky gal like anonymous (who never encounter ppl like u.. hahahaha), that is simply unacceptable.

::anonymous::
nyeh nyeh nyeh....

::to both anonymous and azmi rahman::
salam2...
jgn gaduh2...
coz bak kata kawan aku, everything is made equal. 50-50. dah... seme sama je...

AKU KATA SALAM!!!!

Azmi Rahman said...

aku tgh bermalas-malasan dalam ofis, tu yg malas salam tu. haha. nnt raya haji aku salam la.

cik anonimos, kesian budak2 gay (walaupon diorg buat dosa). takpelah kalau awak tak minat lelaki ensem. nnt awak cari yg mata juling, gigi jongos, bau hapak jadi laki awak k? :)

Anonymous said...

bf? megamall? hensem dudes? comel sampai nak gigit? hahaha....ur definately not in my league. but hey..nice try..

rAihAnA said...

haha siap gaduh2 lagi.. tapi teringat dulu ade skali brought up this subject to one of my fren.. *guess k.syaja knows who he is*.. skali sgt malu bile die cakap.. 'generalization is haram, raihana' erk.. tertampar rasenye ..

boyam said...

isk,
dlm blog pun nk gado
giler ape wakakakaka
peace no war

Caieja said...

::raihana::
ceramah sket budak dua org tu... hahaha

::azmi & anom::
AKU KATA SALAM!!!!!

Ini entry Ayat Ayat Cinta... No gaduh2... (aku kawenkan budak dua org ni baru tau...)

Azmi Rahman said...

Korg ni tak rock la. Mcm ni pon kira gaduh ke? -.-' Tak gaduh la. Kalo gaduh, lagi parah. Ni baru je bukak kekuda. Ngeh ngeh ngeh.

Tp kesimpulannya, tak elok generalizekan lelaki mahupun wanita sbbnya setiap individu adalah unik. Dalam kes ni, tak baik generalize semua lelaki buat benda tak senonoh camtu. Kalau semua lelaki typical mcm tu, bapak awak pon sama la jugak, yer?

So ini adalah pesanan utk semua dan diri sendiri. :)

Anonymous said...

if i answer ur question azmi, u might b surprise...

Anonymous said...

for caieja's sake, , i would like to apologize should i have created such unforeseen riot from gen xx population. ironically, ladies would step back in order normality to resume. generalization is haram? i would say datz nothing compared to other 'heavier' things datz considered haram but being overlooked.....

FJ said...

i happen to like cerita SOLEHA tu

Caieja said...

::fj::
Ok je... diff ppl diff taste... i like to read indonesian book... takde masalahnye...

Pelukis Itu said...

fj,ape ending citer SOLEHA tu??
*folo pny folo,sekali ending miss,hampeh!!

FJ said...

imran, mak aku kata rendra mati kena langgar sebabkan nak selamatkan soleha masa htr dia g nikah dgn ervan. so solehan n ervan got married and named their son ervan. fin.

D3mOn|c said...

meriah giilleerrr..sampai 23 comments..


dah leh letak advertisement kat blog ko nih...pay per click nye....waaaakakakakakka

Caieja said...

::d3mon|c::
tak validated lagi... harharhar...

Pelukis Itu said...

fj'
Ah,ko dah tau name aku...TIDAKLAH!!!*Syaja,we need to talk...

Haa,camtu je habih??Ervan bin Ervan??Ke Rendra bin Ervan??
Dem!!All this while follow,ingat ending grand,gitu je ending de....Ciss,sia2 je bdk kecik comel Mia tu mati awal2,hampeh!!

FJ said...

encik imran, i was introduced to u by syaja masa pre convo kat CAC la. (am not good at remembering numbers but slightly better when it comes to people). jawapan kpd kemusykilan: rendra bin ervan!

Pelukis Itu said...

Fj,Aku ingatla...Cume psl lame xjumpa...Kenala recall balik...Database byk sgt dh nie....Lg plak ko pakai nick fj nie,lgla aku gagal grasp siapakan si"Gadis Misteri"*Time nie tgh wat posing ala2 nyanyi dlm keter gaya Indigo sambil wat bunyi duwap duwap...

FJ said...

ulang suara: absent-minded-BUSUK-animator!

D3mOn|c said...

GOOGLE ADVERTISEMENT FTW!!!!



hahhahhahahahh

Caieja said...

Mana2 advert nye... bole je tampal kat sini... balik2 korang2 gak yg baca... :p

Tenno said...

wow..komen dah hit 30 ni...
GG! :))

Azmi Rahman said...

Tips utk buat duit dengan nuffnang.
1. check blog sendiri
2. kalo dpt advert dr nuffnang, pegi cari blog orang lain
3. pastu kasik comment2 pancung
4. jgn lupa link-kan id ke blog sendiri
5. check semula nuffnang 2-3 hari kemudian
6. hit nuffnang akan bertambah secara exponential
7. dapat duit ekstra! hahahaha!

Caieja said...

::Azmi Rahman::
LOL

kalau setakat kawan2 je datang jengah, tak yah la...

Ni bukan popular hang out pun... saje sesuka, capture mende yg terlintas kat otak... takde tema pape pun... hahaha

Malu kau kat nuffnang